Nu är det dags att rösta på din favorit av de nominerade i FSUM Awards. Vinnaren i varje kategori presenteras under konferensen.
Läs igenom de fina motiveringarna och lägg din röst på den du tycker ska ta hem 1:priset i de fyra olika kategorierna.
Årets nominerADE
VÅRA Motiveringar
Årets mottagning
1. Vingåker
En väldigt liten mottagning som endast är öppen en dag i veckan har klätt sig i en ambitiös och nytänkande kostym. Trots sin lilla verksamhet har det jobbats starkt med att synas, vara delaktig i projekt och utåtriktad verksamhet. Bemöta ungdomar i Vingåkers kommun, dels genom att mingla på högstadiet minst en gång per månad, informera för åk 8 om verksamheten och kort info om prev, sti, hbtqi, samtycke, respekt mm. Projekt SAFE SELFIE ACADEMY för åk 8.
Medverkar på Pride-festivalen
Hälsar under vårterminen kommunens fyra grundskolor, åk 6 välkomna till ungdomsmottagningen genom besök i från ungdomsmottagningen med presentation vad um gör och kan hjälpa till med. Dessutom finns det en praktiserande terapihund som utbildar sig till psykoterapeuthund tillsammans med sin hundförare som har påvisat en positiv inverkan på ungdomarna, speciellt de med någon form inom NPF. Kort sagt en fantastisk liten mottagning med brinnande intresse för ungdomarna i samhället
2. Knuffen Örebro
Med stort engagemang och hjärta hjälps personalen åt med en teamkänsla för att möta alla ungdomar som vill eller behöva komma till en ungdomsmottagning. Oavsett om ungdomen vill ses digitalt, via text, telefon, på bokad tid eller bara droppa in är personalen där med öppna armar och gör vad de kan för att möta och hjälpa ungdomarna. Personalen flänger runt och bemannar länets 5 mottagningar och gör vad de kan för att finnas för ungdomarna på de olika orterna. Grymt bra jobbat att UM:are i region Örebro!
3. Ungdomsmottagningen Väst Göteborg
Ingen fråga är för liten eller för stor för denna mottagning. Här finns ungdomsmottagare med stora hjärtan och hög kompetens för att hjälpa våra unga, med allt från kroppsfrågor till sexuella rättigheter, från klamydia till självskada och från vulvasmärta till övergrepp. De unga tas emot med värme när de kommer på sina besök och för att känna samhörighet och finna kraft erbjuds även flera gruppverksamheter, såsom t ex för sexuella svårigheter och för unga med intellektuell funkisvariation i våldsförebyggande syfte. Vi hoppas och tror att vårt arbete bidrar till att dagens unga kan forma sina egna liv och framtidens samhälle till det bättre.
4. UM Halland
Äntligen har UM Halland fått gehör för en idé de haft i många år – de har skapat ett starkt varumärke, en mediastrategi, helt enkelt en röd tråd för att nå ut i sociala medier till alla 13 till och med 23 åringar i Halland. Genom ”umhalland” på Instagram visar Hallands mottagningar en positiv och personlig sida och ökar målgruppens kännedom om UM Hallands hela erbjudande. Målet är att vara ”top-of-mind” när unga söker hjälp eller har frågor om livet, relationer, sexualitet, sig själv och sin kropp. Innehållet på sociala medier ska roa, inspirera och höja ungas kännedom om vad de kan söka för.
Det kommunikativa budskapet handlar i ord och bild om ”Vem är du? Att alla någon gång kan behöva någon att prata med, någon som lyssnar. Att livet är fyllt av olika känslor, att det finns saker som syns och saker som inte syns. Genom värdeskapande innehåll sprids inspirerande och intressant fakta relaterat till UMs verksamhetsområde, vilka olika problem som en kan stöta på och hur en kan lösa dem. UM Halland visar också personligheten bakom verksamheten för att unga ska kunna få en känsla för hur det är att träffa ungdomsmottagarna i Halland. Oavsett om en möter ungdomsmottagningen i sociala medier eller i ett fysiskt möte andas kommunikationen med unga kompetens, värme och öppenhet.
”Kom som du är. Oavsett vem du är eller vad du vill prata om kan du alltid vända dig till oss. Alltid gratis. Alltid tystnadsplikt.”
Genom den nya mediastrategin var det lätt att nå ut med information om den nya chattfunktionen som startade i början på året. Mellan 30 januari och 10 februari nådde annonsen ett mycket stort antal på Instagram och TikTok.
Årets Nytänk
1. Terapihunden Sandy på Växjö Ungdomsmottagning
Terapihund är en typ av social tjänstehund som tillsammans med sin förare utgör ett team som ger stöd till människor inom vård, skola och omsorg. Hundar har konstaterat viktiga hälsofrämjande egenskaper och påverkar människans hälsa och livskvalitet på ett positivt sätt. Det känner alla som har en hund i sin närhet igen sig i. Det finns också evidens för att det ger en långsiktig effekt av symtomminskning att inkludera djur i behandling mot psykisk ohälsa.
Därför arbetar nu terapihunden Sandy hos oss i Växjö tillsammans med sin matte som är kurator. Sandy arbetar för att öka ungdomars motivation och välbefinnande och bidrar till en god terapeutisk allians. Vi har som mål att vår vårdmiljö ska vara trygg och det är konstaterat att hundar kan förmedla trygghet genom att empati och inkludering ingår som en del i deras naturliga beteenderepertoar.
Ungdomsmottagningen möter ungdomar i många olika livssituationer och med olika förutsättningar. En terapihund främjar alla möten med ungdomar men kanske framför allt de ungdomar som på något sätt har kognitiva svårigheter, svårt att uttrycka känslor och behov samt de yngsta. Att komma till Ungdomsmottagningen ska vara lustfullt och tryggt och till detta bidrar Sandy.
2. Hur funkar sex? Malin Grahn och Siri Lindqvist på Göteborgs Ungdomsmottagning Olskroken
I sitt engagemang för att förebygga vulvodyni och hjälpa så många unga som möjligt i ett tidigt skede i frågan kläckte de idén om att Ungdomsmottagningen Olskroken ska erbjuda öppna informationsträffar utan anmälan i grupp. De planerar nu för höstens start av ”Hur funkar sex?” och där ämnen såsom lustfysiologi, egenvård, anledningar att ha sex, föreställningar om sex och genus m.m. kommer beröras. Ett prövande av detta upplägg hoppas kunna bidra till att unga slipper drabbas av det långvariga lidande som vulvodyni kan innebära.
3. HälsUM kvällshäng för transungdomar
HälsUM/Ungdomsmottagningarna i Göteborg har tillsammans med två kommunala fritidsgårdar för HBTQIA+ personer skapat ett återkommande event för unga med funderingar kring könsidentitet och/eller med transerfarenhet.
Kvällshänget är ett nytt sätt för oss att nå ut till en grupp som inte alltid har känt att UM är till för dem och där många drar sig för att söka vård. Eventet har erbjudit ungdomarna en möjlighet att få träffa andra med liknande tankar och upplevelser under trygga former.
Kvällarna har fungerat lite som ett vardagsrum med sällskapsspel, pin-maskin, virkhörna, filmvisning, korvvagn, popcorn, mackor och fika. Allt för att bygga förtroende och öka möjligheten för ungdomarna att söka den vår de har rätt till. Det har kommit mellan 15-40 ungdomar/tillfälle.
4. Workshop med Penis och Pung, Dockan Dick
Två stjärnor till barnmorskor och projektledare har arbetat fram en utbildningsinsats och ett helhetstänk utanför boxen som verkligen gjort skillnad.
Projektet ”Från teori till praktik” har lyckats med att få Stockholms barnmorskor att känna sig kompetenta och trygga i bemötandet och i att undersöka killar.
Upplägget har varit fantastiskt och fått otroligt fin respons och utvärdering. En teoridag med fokus på undersökning på ”rätt” nivå, uppskattade auskultationstider med erfaren undersökare av penis och pung samt en grym turné på alla Stockholms läns ungdomsmottagningar med en interaktiv och praktisk workshop med dockan Dick i fokus.
Årets Galnaste
1. Vingåker
Att möta dem med NPF har visat sig vara en lyckträff, att bli funkisdiplomerade. Vingåkers ungdomsmottagningen har gått ett steg längre och har nu en praktikant, studenten hunden Sabeha som går terapiutbildning med sin förare Anette Jakobsson kurator på mottagningen.
Sabeha är av rasen Phaléne och har redan visat en stor betydelse för att öka tryggheten och öppna upp för samtal, speciellt för dem med olika slags funktions variationer.
2. Växjö
Av olika skäl (i den småländska andan….för ni har väl hört hur smålänningar är?) har mottagningen haft en mätsticka och våg i korridoren och ibland hopar sig kön av barnmorskor och patienter vid denna del av korridoren. Vi värnar om ungdomarnas integritet och tiden med ungdomarna och ville därför förändra detta för att slippa ha publik och för att kunna lägga mer tid på samtal. I kölvattnet av en pandemi, ett krig och en inflation har Regionen det knapert med ekonomin. Cheferna pratar stålbad. Så, för en liten peng och mycket fantasi skapade vi våra egna mätstickor av tumstockar och böcker. Å så länge en inte är längre än två meter kan vi mäta alla! Vi valde självklart de bästa böckerna på mottagningen som mätverktyg…
Vi är kreativa, lite stolta och mycket nöjda!!!!
3. Cecilia Fredin
För sina aldrig sinande upptåg! Hon gör allt för att vi skall må bra. Allt från små tänkvärda ord och knäppa lappar som sätts upp lite här och där till att baka bröd och bjuda på fika!! Hon skrattar och skojar och förgyller vår vardag.
4. Sörmland
Arbetsgruppen för digital ungdomsmottagning Sörmland (Alexandra Kalinsky, Susanne Jonsson, Linnéa Lindberg, Maria Voogand och Caroline Lundh från UM samt projektledare Therese Röing som tillhör Region Sörmlands Utvecklingsenhet)
Från beslut till ”go live” på 3 månader
UM Sörmland har länge sneglat på andra UM som kunnat erbjuda ungdomar möjligheten att söka UM digital. Efter lång väntan, lite mer väntan och ytterligare lite väntan så kom beskedet; ”kör, ni får starta en digital ungdomsmottagning”.
På tre månade har en digital UM i Sörmland skapats och byggts av en mycket engagerad och aktiv arbetsgrupp. Arbetsgruppen har vänt och vridit på saker och ting, haft ett kritiskt förhållningsätt, varit ständigt ifrågasättande för att öka tillgängligheten på UM Sörmland.
Det har varit ett intensivt arbete för arbetsgruppen under en kort period pga. tillfälliga medel som använts för att skapa en detta. Arbetsgruppen har gjort ett fantastiskt arbete som möjliggjort att Sörmland sedan 31 januari 2023 har en digital ungdomsmottagning.
Arbetsgruppen har ett otroligt engagemang och glöd och alltid med ungdomarnas bästa i fokus!
Årets Ungdomsmottagare
1. Katarina Ulvegrip, Nyköping
Katarina är en klippa och NUMs färgrika regnbåge. Så är det bara! Hon är, med sin stora kunskap och yrkeserfarenhet någon ungdomarna alltid kan luta sig emot. Speciellt under situationer och händelser i livet när det är lite extra ”stormigt”. Då står Katarina tryggt och stadigt där och lyssnar, stöttar och styr upp. Hon jobbar också på abortmottagningen vilket är en enorm tillgång för ungdomarna som kommer till NUM för stöd och hjälp vid ofrivillig graviditet då de på så sätt får träffa samma barnmorska på NUM som de sedan också får möta vid aborten och hon blir därmed ofta ett tryggt ansikte och ungdomarnas språkrör inför andra ”vårdkontakter”. För Katarina kämpar verkligen för ungdomarnas rätt att bli hörda och ser verkligen alla ungdomar som hon möter. Och hon skickar alltid med dem små ”verbala” kramar/uppmaningar såsom att ”lita på sig själva”. Hon tar sig alltid tid och är lite av en magiker med att kunna vara 100% närvarande för varje enskild ungdom även fast schemat är överfullt. Katarina är också NUMs egna ”sexpert” med nästan färdig master i sexologi, och är grym på att snacka schysst sex, sexuella praktiker, samtycke, stoppljus/gränser och smärta vid sex/samlagssmärta. Och vill man veta något om kondomer, då är Katarina personen att gå till.
2. Emeli Olsson, Trelleborg
Emeli är inte bara en professionell, empatisk, rolig och kreativ kollega. Hon har det där ”lilla extra” tänket som bidrar till en framåtskridande verksamhetsutveckling där ungdomen alltid står i fokus. Emeli är bland annat drivande i det utåtriktade arbetet på enheten hon är verksam i, vilken består av tre Ungdomsmottagningar (Trelleborg, Ystad och Vellinge). Därtill är hon drivande i arbetet med att skapa en samstämmig och uppdaterad planering för mottagandet av ungdomar med vulvovaginal smärta – något som Skånes Ungdomsmottagningar inte tidigare arbetat med. Emeli förtjänar pris som årets ungdomsmottagare!
3. Jenny Broström, Örebro
Med stort engagemang möter Jenny våra ungdomar med fint bemötande och förmedlar trygghet, öppenhet och kompetens hos såväl ungdomar som kollegor. Jenny är både sjuksköterska och teckenspråkstolk och arbetar med att möta alla de teckenspråkiga ungdomar som kommer till ungdomsmottagningen i Örebro. Många ungdomar som har hörselnedsättning eller språkstörning flyttar till Örebro när de börjar gymnasiet för att gå en teckenspråkig gymnasieklass och står då utan någon vårdnadshavare i närheten. Då kan en teckenspråkig personal på UM vara en väldigt viktig person -vilket Jenny är!
4. Patricia Hillrings, Rättvik
För sitt oändliga engagemang, drivkraft för Dalarnas ungdomar både lokalt i Rättvik och via appen ung i Dalarna. Hon brinner särskilt för ungdomar med IF-diagnoser och har samlat ett nätverk utifrån detta. Hon är aktiv även på fritiden i tjejjouren. Hon lyfter blicken på lokalpolitiker när det gäller ungdomars mående och situation och hon vågar använda sin röst för att stödja unga.